Skip to main content

Sushi na dziecięce urodziny: Jak zorganizować kreatywne warsztaty sushi w sali zabaw

Ryby to jeden z najzdrowszych składników pożywienia: zawierają one wiele minerałów, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz białko. To ostatnie jest szczególnie cenne dla dzieci — pomaga im zdrowo rosnąć. Warto więc zachęcać młodych ludzi do spożywania dań, zawierających mięso ryb. Jedną z takich potraw jest sushi. Ciekawym sposobem na zapoznanie dzieci z jej smakiem jest organizacja warsztatów, w trakcie których będą mogły same ją przyrządzić. Świetną okazją do tego mogą być np. urodziny naszego podopiecznego.

Od jakiego wieku dzieci mogą jeść sushi?

Wiele osób zastanawia się, od jakiego wieku dzieci mogą jeść sushi. Sprawa jest skomplikowana, trzeba bowiem pamiętać, że niektóre rolki mogą zawierać surowe mięso ryb. Według powszechnie przyjętych założeń nie powinno być ono spożywane przez osoby, które nie ukończyły 5. roku życia. Nie oznacza to jednak, że dziecko nie może jeść sushi — istnieją wszak takie rodzaje tej potrawy, które nie zawierają wspomnianego składnika (mowa tu np. o rolkach wegetariańskich). Na dodatek w wielu miejscach można dziś zamówić specjalne rodzaje sushi i bowli, przeznaczone dla dzieci. Osoby, które jeszcze nie słyszały o tym ostatnim daniu, zapraszamy do zapoznania się z tekstem, w którym opisano, co to jest bowl i z jakich składników się go przyrządza. Dodajmy, że w Japonii, gdzie spożycie sushi jest częścią lokalnej kultury, potrawę tę jedzą nawet dzieci w wieku 2,5 – 3 lat.

Warsztaty sushi dla dzieci — jakie środki ostrożności są niezbędne?

Przygotowując warsztaty sushi dla dzieci, nie możemy zapominać o środkach ostrożności — chodzi wszak o to, by zachęcić młodych ludzi do zapoznania się z nowymi, egzotycznymi smakami, a wszelkie nieprzyjemne doznania mogą mieć efekt odwrotny. W związku z powyższym pierwszym elementem takiego spotkania musi być omówienie zasad bezpieczeństwa. Powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dwie kwestie:

  • korzystanie ze sprzętu kuchennego (zwłaszcza noży);
  • przestrzeganie higieny podczas przygotowania potrawy.

Warto również zapytać uczestników o zwyczaje żywieniowe (część dzieci może być zwolennikami kuchni wegetariańskiej — należy przygotować dla nich specjalne składniki) i ewentualne alergie.

Czy warto zorganizować warsztaty sushi dla dzieci?

Jak powinny przebiegać urodzinowe warsztaty sushi dla dzieci?

Zazwyczaj zajęcia tego typu zaczynają się od omówienia historii sushi i związanych z tą potrawą zwyczajów. Po tym wstępie młodzi ludzie powinni zapoznać się z:

  • przygotowanymi składnikami,
  • informacjami o rodzajach sushi,
  • technikami używania maty do zawijania.

Kolejnym etapem jest zwykle praca nad stworzeniem własnych rolek. Uczestnicy powinni mieć w jej trakcie możliwość stosowania różnych składników i komponowania wariantów potrawy zgodnych z własnymi upodobaniami kulinarnymi.

Degustacja rolek sushi — na co zwrócić uwagę?

Ostatnim etapem warsztatów jest zwykle degustacja przyrządzonych przez dzieci rolek. Warto w jej trakcie zaznajomić osoby, zaproszone na urodziny, z zasadami spożywania tej potrawy — pozwoli im to w pełni cieszyć się jej specyficznym smakiem, a jednocześnie poznać zasady obowiązującej w Japonii etykiety, związanej z jedzeniem sushi.

 

Komentarzy (1)

Dodaj komentarz